Over ons

Wie zijn wij?

Wij zijn Jeroen & Sanne Tanis, en samen heten wij u van harte welkom bij Restaurant Mezger

Restaurant Mezger is de culinaire droom die Jeroen al langere tijd koesterde. In maart 2017 heeft hij de deuren opengesteld van zijn eigen restaurant, welke is gelegen tussen de twee villa’s van Mezger Lodges, in Domburg. Hij verrast sindsdien zijn gasten met een culinaire beleving uit de keuken en ongekende gastvrijheid van ‘the front of the house’.

Ons team

Wij werken met een jong en enthousiast team. Zij zullen er samen met ons voor zorgen dat u heerlijk kunt genieten en het u aan niets onbreekt. 

 

Waar komt de naam Mezger vandaan?

 

De naam 'Mezger' komt van Dr. Johann Mezger, de grondlegger van de (huidge) fysiotherapie zoals wij deze in de Westrse Wereld kennen.
Hij werd in de volksmond ook wel 'de man met de goude duimen' genoemd. Zijn Villa Irma stond op de plek waar nu de Mezger Lodges en Restaurant Mezger zijn gevestigd.

 

Wie was Dr. Mezger?

Johann Georg Mezger werd in 1838 in Amsterdam geboren, temidden van een geemigreerd Duits slagersgezin. In zijn jonge jaren hielp hij zijn ouders in hun slagerij, en ontwikkelde als gevolg interesse voor de werking van gewrichten en pezen. In Amsterdam volgde hij een opleiding tot gymnastiek, en raakte zo geinteresserd in, wat toentertijd, 'heilgymnastiek' genoemd werd. Terwijl Mezger werkte, volgde hij een opleiding tot plattelandsgeneesheer, gevolgd door een studie medicijnen aan de universiteit van Leiden. Hij kneep, wreef en beklopte de ledematen van zijn patiënten met zijn 'gouden duimen'. Terwijl het de gewoonte was om lichaamsdelen stijf in te zwachtelen en absolute rust voor te schrijven, propageerde hij heilgymnastiek als methode om gekwetste ledematen te genezen

Vanaf 1870 behandelde Mezger in het Amstel Hotel patiënten die tot de hoogste Europese adel behoorden en die hij voor een genezend zeebad vaak naar Zandvoort of Domburg verwees. Zijn vrouw kwam uit Middelburg. Via haar kwam hij in Domburg terecht. Vanaf 1886 werkte Mezger hier 's zomers. Hij liet hier in 1887 een villa bouwen, Villa Irma aan de Domburgseweg (waar nu Mezger Lodges/Restaurant Mezger gevestigd is), waar hij 's zomers patiënten ontving.Mede dankzij Mezger werd Domburg zo een zeer populaire badplaats op Walcheren. In het centrum van Domburg staat een standbeeld van Mezger, gemaakt door de kunstenaar August F.H. Falise. Wat Dr. Johann Mezger erg kenmerkte was dat hij geen onderscheidt maakte tussen 'deftige' mensen afkomstig uit de adellijke stand en de 'gewone' Zeeuw of burger. Iedereen die zocht naar een passende behandeling was bij hem van harte welkom.